Balıkçılık
Sürdürülebilir kalkınma kapsamında Van - YYÜ Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte Van'da 15 bin kişinin geçimini sağladığı balıkçılık sektörü için ciddi çalışma yapacağız. Onların dünyada sadece Van Gölü'nde yetişen İnci Ketalini (Van Balığı) düzgün avlayabilmeleri için eğitim programları düzenleyeceğiz. Bu kapsamda Erçek Gölü için de özel çalışma yapacağız. VATSO, Van Gölü ve Erçek Gölü'nde yetişen benzer özelliklere sahip balıkların ciddi bir ekonomik değere ulaşması için çalışacaktır. İnci ketalinin işlenmesi için üretim tesisi kurulması yönünde çaba göstereceğiz. En büyük arzumuz Van Balığının kışın olduğu gibi yazın da tüketilebilmesidir. Bunun için soğuk hava depolarına ihtiyaç var. Balık dondurulmuş gıda kapsamında yapılacak çalışmalarla da tüketiciye ulaştırılmalıdır. Bu çalışmanın, sektörde ekonomik hacmi de büyüteceğine inanmaktayız. Van Gölü'nde av yasağının olduğu üreme döneminde meydana gelen ve şölene dönüşen balık göçünü dünyaya tanıtacağız. Van sadece inci ketaliyle değiLg alabalık ve sazanıyla da sektörde yer almaktadır. Gürpınar, Çatak!
Bahçesaray ve Erciş'te alabalık çiftlikleri mevcuttur. Çaldıran Ka^^ Gölü'nde ve Muradiye Sarı Mehmet Barajı'nda sazan balıklan yetişmektedir. Van'da tatlı su balıkçılığının da istenilen düzeye gelmesi için çalışılacaktır. Van'ın bu alanda diğer illere göre en büyük avantajı sularının temiz nl masıdır İnsanlar elbette-temiz suda yetişen balıkları tercih edecektir.
Flora
Van florası zengin olan bir kent. Endemik birçok bitki bu Coğrafyada yetişiyor. Biz bu zengin bitki örtüsünden faydalanmak istiyoruzTOFneğin peynirde kullanılan otlar ilaç sanayinde de kullanılabilir mi? Bunun üzerinde çalışılmasını istiyoruz. Van - YYÜ'de bilim İnsanlarımızın bu alanda da yoğunlaşmasını istiyoruz. İnsanlarımızı katma değeri yüksek olan tıbbi aromatik bitki üretimine teşvik edeceğiz. Van'ın bitkiler arasında bir değeri de uçkundur. Van'da ilkbaharda yüksek kesimlerde çıkan ve Türkiye genelinde herkesin hoşuna giden yediği ve değer verdiği büyük bir nimet olan uçkunun düzenli toplanması ve satılmasını istiyoruz. Birçok derde deva olan uçkunun faydalarının bilimsel olarak araştırılmasını istiyoruz. Seyyar tezgâhlarda insanımızın beğenisine sunulan uçkunun sadece tezgâhlarda değil tıbbi alanda da kullanılmasını istiyoruz. Bu arada uçkunun kışın da tüketilmesi için kadınlarımızı reçel yapmaya teşvik edeceğiz. Kalkınma modellerine konu olan Adilcevaz Yeşil Ceviz Reçelindeki başarının uçkunda da yaşanmasını istiyoruz.